1 av 2
att byta från fungerande fjärvärrme lönar sig inte, enligt Energimarknadsinspektionen. Foto: Fredrik Blomberg/Sverigesradio.
2 av 2
Kerstin Abrahamsson, fjärrvärmesamordnare. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Sörmland

Inte lönsamt byta fjärrvärme

1:45 min

För konsumenter som redan har fjärrvärme installerat och ett väl fungerande värmesystem är det sällan lönsamt att byta till någon annan uppvärmningsform. Det visar en rapport.

– Är det så att man ska byta ut är det viktigt att titta på alternativen beroende på var man bor och de förutsättningar man har. Är det så att man har fjärrvärme och funderar på om det skulle löna sig att byta visar den här undersökningen att det i princip inte lönar sig utan då ska det vara väldigt höga fjärrvärmepriser för att det ska löna sig, säger Kerstin Abrahamsson, fjärrvärmesamordnare på Energimarknadsinspektionen.

Det är endast i 22 av sammanlagt 220 kommuner som det är ekonomiskt motiverat, enligt rapporten som har gjorts av Energimarknadsinspektionen och Energimyndigheten.

Står man däremot inför en nyinvestering och måste räkna med investeringskostnaden varierar det från kommun till kommun vad som är mest lönsamt.

Analysen visar också att det är lönsamt för småhus som har direktverkande el, elpanna eller olja att konvertera till pellets, bergvärmepump, luftvattenpump eller fjärrvärme.

Samtidigt betonas i rapporten att det finns faktorer som är svåra att fullt ut ta hänsyn till i kostnadsjämförelsen, till exempel elnätskostnaden, vilket gör att resultatet ska tolkas försiktigt.

Priset på fjärrvärme skiljer sig stort mellan landets kommuner, bland annat för att olika bränslen används i produktionen. I den dyraste kommunen är kostnaden för fjärrvärme ungefär den dubbla jämfört med den billigaste.

Men innan man funderar på att byta till en annan uppvärmningsform kanske man ska fundera på el- och värme förbrukningen, tycker Katarina Abrahamsson på Energimarknadsinspektionen.

– Det kanske så jag ska göra för att nå ett mål istället för att byta ut alltihopa. Men det beror helt på den enskilda fastighetens situation och den egna ekonomin.

I rapporten redovisas årskostnaden för de olika uppvärmningsalternativen i landets kommuner och även investeringskostnader, kostnaderna för olika bränslen, hur bränslena påverkar miljön och hur konkurrensen mellan alternativen ser ut.

Beräknad årskostnad ur ett nyinvesteringsperspektiv:

Oxelösund 16300 kr
Eskilstuna: 19 000 kr
Nyköping 21400 kr
Trosa 21600
Katrineholm 21900
Strängnäs 22900
Flen 23500
Gnesta 23600
Vingåker 23700

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista