Under två år ska ATSU arbeta med projektet: att våga säga nej, som är finansierat av Europeiska jordbruksfonden. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Självhjälpskurs ska hjälpa barn säga nej

1:40 min

Under två år ska kursen "Att trygga sexuellt utnyttjade", ATSU, i Eskilstuna, arbeta för att stärka barn så att de vågar säga nej. Målet är en självhjälpskurs främst för 7-10-åringar.

ATSU kommer att sätta ihop material, träffa personal i föreningar och skolor, föräldramöten, kurs till barnen och uppföljning av projektet och ett eget utbildningsmaterial kommer att tas fram.

– Typ på teater så säger de, ”du måste göra det” och ”du måste krama den där killen”. Och det tycker inte vi om, vi tjejer och det gör inte killarna heller, berättar en flicka som går i lågstadiet i Eskilstuna

Vågar ni inte säga nej?

– Nej vi vågar inte, men även om vi skulle säga nej så säger de ”jo ni måste”. Så det är ingen idé att säga nej, svarar hon.

Under två år ska ATSU arbeta med projektet: att våga säga nej, som är finansierat av Europeiska jordbruksfonden. Projektet går ut på att stärka barn genom olika rollspel och lära de att våga säga nej. Man ska även utbilda vuxna som föräldrar, lärare och idrottsledare i hur man stärker och stöttar barn så att de inte blir offer.

Tio procent av barn under 18 blir sexuellt utnyttjade. Var femte barn lever i en otrygg miljö hemma enligt ATSU som står för att trygga sexuellt utnyttjade.

– Kunskap är trygghet. Vi vill lära alla vuxna som rör sig runt barn att se de utsatta barnen. De finns ju överallt, berättar Ingela Hertze, verksamhetsansvarig på ATSU.

Varför är det här projektet så viktigt?

– För oss är det viktigt att sprida kunskapen om hur man kan stötta barnen. Det är ju ett förebyggande projekt så det handlar inte om att hitta utsatta barn eller förövare. Vi vill lära alla barn och vuxna vad som är rätt och fel. Lär barnen sig att det får välja själv att ”det här är mins kropp”, berättar  Ingela Hertze.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista