1 av 4
Arbetslösheten väntas öka i Sörmland i år. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
2 av 4
Det blir fortsatt tufft på arbetsmarknaden 2012, enligt arbetsförmedlingens prognos. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
3 av 4
Jens Lotterberg, utredare på arbetsförmedlingen.
4 av 4
Sara Dahlin, sektionschef på arbetsförmedlingen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Sörmland

Fortsatt tufft på arbetsmarknaden

5:25 min

Det blir fortsatt tufft på arbetsmarknaden resten av året, men nästa år väntas en liten förbättring. Det visar en prognos från arbetsförmedlingen. Arbetslösheten väntas stiga med 1300 personer i år för att nästa år minska med 400 personer.

Abdul har varit arbetslös i sex år och sökte idag jobb på arbetsförmedlingen i Eskilstuna. Han är en av många i Sörmland som inte har något jobb.

– Det finns inget. Jag är trött på det.

Det är fortfarande osäkert på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens prognos för 2012-2013.

– Ja, det våra företag framför allt känner av är den finansoro som finns i Europa och det ger en lägre export från svenska företag, och det drabbar våra storföretag. Sverige är ett litet land med en stor exportindustri och därmed så har vi en hög känslighet. Så fort exportplanerna rubbas så drabbar det direkt vår arbetsmarknad, säger Jens Lotterberg, utredare på arbetsförmedlingen.

Företagen är oroliga för den finansiella krisen i Europa men tror ändå på kort sikt på bättre efterfrågan på varor och tjänster. Men de är osäkrare på ett års sikt, vilket påverkar investeringar och rekryteringar. Fortfarande är bristen på specialisering inom olika branscher och kvalificerad arbetskraft stor.

– Vi behöver verkligen utbildningar som är anpassade efter de behoven.

Arbetslösheten i Sörmland ökar. I april var nästan 14 100 personer i Sörmland arbetslösa, vilket är en ökning med 700 på ett år. Arbetslösheten ökar även bland ungdomar. Eskilstuna, Flen och Katrineholm har högst arbetslöshet, där närmare 14 procent i Eskilstuna är arbetslösa, jämfört med drygt åtta i landet i stort.

Arbetslösheten väntas öka med 1300 personer i år för att nästa år minska med 400. Sysselsättningen inom flera branscher väntas minska i år, framför allt inom industrin. Men inom den privata tjänstesektorn väntas jobben öka.

Två tredjedelar av de som är inskrivna på arbetsförmedlingen tillhör de mest utsatta på arbetsmarknaden. Det är personer över 55 år, utomeuropéer, funktionsnedsatta och de med låg utbildning. Gruppen utsatta personer växte under lågkonjunkturen från finanskrisen 2009 och när det vände och fler fick jobb så minskade arbetslösheten knappt bland de mest utsatta.

– De försöker vi hitta olika program och möjligheter till i samverkan med kommuner och externa coacher. Vi upphandlar arbetsmarknadsutbildningar, letar praktikplatser och upphandlar förberedande utbildningsinsatser för att de ska kunna gå in på yrkesinriktade utbildningar, som blir efterfrågade yrken sedan, säger Leif Nylund, chef på arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

Det finns enligt arbetsförmedlingen en risk att fler av de mest utsatta blir arbetslösa under en längre tid och hamnar i ett utanförskap och det är utbildning framför allt som arbetsförmedlingen pekar på är lösningen till problemen.

– Utbildning är väldigt viktigt, men att man också måste acceptera att det här får ta längre tid. Att man stegvis förbereder personer mot en yrkesutbildning, säger utredare Jens Lotterberg.

I januari 2010 var 3 900 ungdomar utan jobb. Då nåddes kulmen och lågkonjunkturen och finanskrisen 2008-2009. Fram till juni 2011 hade den siffran minskat till 2 800 och den förbättrade arbetsmarknaden påverkade ungdomars möjligheter att få jobb. Men från i höstas har arbetslösheten ökat igen och i slutet av april var 3 400 ungdomar arbetslösa, varav 1 000 öppet arbetslösa.

Sara Dahlin, sektionschef på arbetsförmedlingen, säger att ungdomar måste vara aktiva för att få jobb.

– Knacka dörr, kolla runt i bekantskapskretsen, se till att komma ut på ett arbete, även om det inte är det som man kommer syssla med resten av livet. Att man tar chansen att prova arbeta oavsett vad som erbjuds. Man kan resa till andra orter och jobba och vidga sina vyer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista