1 av 5
Bokbussen på plats i Lästringe. Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio
2 av 5
Nioåriga Alicia är omtänksam och lånar också böcker till sin lillebror. Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio
3 av 5
Morgon Gudmundsson är en av de som har tur och vinner en egen bok i kampanjen "Stora boklånardagen". Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio
4 av 5
Busschauffören Amanuel Harboy och barnbibliotikarien Kerstin Olsson. Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio
5 av 5
Bokbussen med Lästringe kyrka i bakgrunden. Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio
Sörmland

Bokbussen i kampanj för sommarläsning

4:28 min

I samband med sommarlovets start kör stadsbiblioteket i Nyköping kampanjen "Stora boklånardagen". Det är enligt barnbibliotekarien Kerstin Olsson en satsning för att få barn upp till femton år att fortsätta läsa böcker trots att skolan är slut.

Kampanjen "Stora boklånardagen" hölls egentligen i Nyköping och Stigtomta den 11 juni, men genom bokbussens verksamhet lever den vidare i de små samhällena ända fram till femte juli. Den går ut på att de som lånar minst fem böcker får dels ett fint bokmärke, dels en lott som ger möjlighet att vinna en helt egen ny bok.

När P4 Sörmland besöker Lästringe står bokbussen uppställd mellan kyrkan och Blommenbergska skolan. Två av fritidsbarnen som passar på att låna en rejäl trave böcker är Alicia Tognet och Morgan Gudmundsson. Alicia lånar både till sig själv och sin lillebror. Morgan har bland annat lånat några ljudböcker. Han får trots det vara med i utlottningen och har tur, han får en vinstlott! Oturligt nog tappar han hela högen med böcker just utanför bussen. Men han deppar inte för det.
Urban Hedqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista