Många av de som kommer in och är påverkade av MDPV är kraftigt påverkade på flera sätt och är ofta mycket rädda, säger Sanna Isaksson, vårdenhetschef på Beroendecentrum på Mälarsjukhuset. Foto: Clara Lowden/Sveriges Radio
Eskilstuna

Ny drog ökar i Eskilstuna

Vårdenhetschefen: "De är så rädda"
1:56 min

Den nya syntetiska drogen som brukar förkortas MDPV har ökat drastiskt de senaste månaderna i Eskilstuna. Det konstaterar Sanna Isaksson, vårdenhetschef på Beroendecentrum på Mälarsjukhuset.

Sanna Isaksson är bekymrad över hur dåligt de som har tagit drogen mår när de kommer in.

– De är väldigt motoriskt oroliga, de känner sig förföljda och de ser och hör saker. De har hög puls, blodtryck och hjärtklappning. Men framför allt är det det psykotiska tillståndet och att de är så rädda. Ofta har de inte sovit på flera dygn och inte ätit eller druckit.

Hon konstaterar att det inte finns några vård- eller behandlingsprogram för just den här drogen ännu, vilken leder till att man får behandla symptomen med de läkemedel som finns.  

MDPV, som ibland även kallas monkey dust eller badsalt, är en så kallad nätdrog som narkotikaklassades i februari 2010.

Under våren har den syntetiska drogen fått starkt fäste i Västerås och läget där har beskrivits som akut. Nu finns planer på att öppna en ny avgiftningsklinik.

Det finns knappt någon forskning kring effekterna av MDPV, men drogen är flitigt diskuterad på olika forum på nätet. Många beskriver sig ha fått en chock av drogens kraft. Vi har fritt citerat några inlägg från ett diskussionsforum:

"Åh, denna sjuka drogen. Hade inte ens tagit om jag fick betalt för det. Några milligram så höll jag mig vaken och blev lite piggare men blev det minsta lilla för mycket så blev jag så nervös att jag inte kunde tala. Och paranoian på stora doser, fy fan"

"Riktigt gift som jag har sett många blivit helt förstörda av... psykotiska"

"Du kommer inte kunna hålla dig till en dosering. Det var hur jag också planerade det, men det går bara inte"

"Avtändningen är tung. Jag mår seriöst apballe just nu. Tung i huvudet, illamående, oroskänslor "

Sanna Isaksson är orolig över hur det som skrivs påverkar ungdomar som kanske inte kan filtrera det som står med samma kritiska ögon som en vuxen person, att de har svårt att värdera det som står.

– Vi som arbetar med det här kan se det med professionella ögon och försöka finna kunskap genom att läsa de här sidorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".