Vingåker

Rektorer larmar om bristande resurser

1:05 min

Rektorer och förskolechefer i Vingåker slår larm om att det råder skriande brist på resurser i verksamheten. Barn som är i behov av extra stöd kan inte få det stöd de behöver.

Barn som behöver extra stöd av olika anledningar och som inte når de resultat de borde i sin ålder kan inte få det stöd som de enligt skollagen ska ha, menar rektorer och förskolechefer i ett brev till förvaltningsledningen.

– Vi är allvarligt bekymrade över att vi inte har de resurser som krävs för att ge de barn som är i behov av riktat stöd de förutsättninagr som de, enligt skollagen, har rätt till, skriver politikerna i brevet.

I brevet vädjar de till politikerna att begära utökade resurser hos kommunstyrelsen.

Rektorerna skriver även att de skulle behöva öka resurserna för specialpedagogiska insatser.

– Vi är starkt oroade, utifrån vårt arbetsmiljöansvar, för våra medarbetare på grund av den pressade situation som råder inom förskola och skola. Inom förskolan är avsaknad av tillräcklig planeringstid en betydande stressfaktor vilket negativt påverkar möjligheterna till tillfredsställande förhållanden på enheterna. De senaste årens resursminskningar till förskolan och skolan börjar nu få genomslag i verksamheten, skriver rektorerna.

Stefan Westin, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Vingåker:

– Jag ser mycket allvarligt på det, men vi har inte mer resurser. Jag ska ta upp det som ett ärende på ordförandeberedningen nu på måndag.

Dom skriver även att de skulle behöva öka resurserna för specialpedagogiska insatser.

Är det möjligt idag?

– Jag kan inte se att vi skulle kunna föra över några resurser från något annat område just idag, men det är något som nämnden får behandla under augusti.

När du fick skrivelsen, blev du förvånad eller hade du väntat dig att det skulle komma något sånt här från rektorerna?

– Lite förvånad blev jag.

Varför blev du förvånad om du vet att situationen ser ut som den gör?

– Att det kom en skrivelse blev jag förvånad över. Man kanske kunde ha diskuterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista