Östersjön

Östersjötorsken återhämtar sig

Torsken fortsätter att återhämta sig i Östersjön, trots den globala uppvärmningen  enligt ICES, Internationella Havsforskningsrådet. Efter mer än två decenniers överfiskade och krympande fiskbestånd fiskas numera torsken, inom de kvoter som rekommenderas av havsforskarna.

Nu presenteras de biologiska råden för hur fiskbeståndet i Östersjön ska förvaltas under 2013. Och det rekommenderade kvotuttaget för nästa år enligt EU-s återhämtningsplan, är något lägre än för i år.

– Utvecklingen för torsken i Östersjön är bra. Återhämtningen visar att politiska beslut i enlighet med förvaltningsplanen under de senaste åren har gett bra resultat, säger Max Cardinale, expert vid Havsfiskelaboratoriet, institutionen för Akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och svensk representant i Internationella Havsforskningsrådets rådgivande kommitté.

I första hand gäller forskarnas råd torsk, skarpsill, sill/Strömming, rödspotta, piggvar, skrubba och lax

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista