På fritidsgården Palatzet i stadsdelen Skiftinge i Eskilstuna har man fullt upp under sommaren. Många barn och ungdomar som egentligen vill resa bort får istället spendera hela sommaren på fritidsgården. Foto: Sara Choghrich /Sveriges Radio
Sörmland

Barnfattigdomen fortsätter att öka

2:05 min

Barnfattigdomen fortsätter att öka, men skiljer sig stort mellan olika områden. I Eskilstuna är barnfattigdomen högst i områden som Årby, Brunnsbacken, Skiftinge och Nyfors, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Av de 30 kommuner där barnfattigdomen är störst ökar fattigdomen i alla kommuner utom två, enligt SCB. Definitionen av barnfattigdom är att barnen lever i familjer som har mindre än 60 procent av medianinkomsten.

På fritidsgården Palatzet i stadsdelen Skiftinge i Eskilstuna har man fullt upp under sommaren. Många barn och ungdomar som egentligen vill resa bort får istället spendera hela sommaren på fritidsgården. 17 årige Allan Långström berättar vad han vill göra i sommar om han fick välja själv.

– Dra utomlands direkt, ingen snack.

Men varför reser du inte bort då?

– Inga pengar.

Piroz Nazar är 18 och har nyligen tagit studenten. När han var yngre besökte han ofta Palatzet.

– Ibland ville man bara åka iväg någon annanstans och ha det kul där istället, men man hade ingenting för sig så man var här.

Varför åkte man inte bort då?

– Ekonomin spelar roll, det är inte alltid man har råd.

Ademir Cemanovic är föreståndare på Palatzet i stadsdelen Skiftinge i Eskilstuna. Han berättar att Palatzet är en plats som oftast är den enda platsen man som barn och ungdom har möjlighet att besöka under sommaren.

– Många som än idag tjatar om att det är öppet för lite, fast än vi har öppet 6 dagar i veckan.

Men kan det bero på att man inte har någon annanstans att ta vägen under sommaren då andra reser bort?

– Jo det kan absolut spela roll. De som bor här och har mindre ekonomi så är det här det enda alternativet.

Samtliga elever i Eskilstuna kommun får ett busskort som innehåller fyra fria resor/dag inom kommunen men det gäller inte under sommaren och gör att många barn och ungdomar som har det dåligt ekonomisk inte kan delta i olika aktiviteter säger Ademir Cemanovic.

– Vissa vet jag har det svårt att köpa ett busskort. Om man inte har råd med ett busskort så har man inte råd med en cykel som är ännu dyrare.

Marie Onkamo som arbetar tillsammans med Ademir på Palatzet har märkt av att skadegörelser i kommunen ökar under sommaren och hon tror att det är en konsekvens av att många har det dåligt ekonomiskt och inte har någonting att göra om dagarna.

– Det är ju för att öka spänningen. De vill ju ha någonting att göra och då får man hitta spänningen.

Sara Choghrich

016-16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista