Familjerna som deltar i marschen vill inte sätta sina barn i en vanlig skola. Foto: Mikko Lehtimäki/Scanpix.
Vingåker

Protestmarsch för hemundervisning

1:27 min

Utanför Österåker pågår den här veckan ett läger för föräldrar som undervisar sina barn i hemmet. Idag ger de sig ut i en protestmarsch mot den ett år gamla lagen som förbjuder föräldrar att undervisa sina barn hemma.

Familjen Berkestam-Drysén ligger bakom lägret som idag avslutas med en protestmarsch. Marschen, som deltagarna kallar "Frihetsmarschen", går till Åland, dit några svenska familjer flyttat för att kunna fortsätta med hemskola.

– Vi vill uppmärksamma det här och göra en symbolisk manifestation, vi går från Sverige till friheten som just nu är på Åland, säger Maria Berkestam, mamma i familjen.

I Sverige förbjöds hemskolning för drygt ett år sedan, bland annat för att skydda barn från sekteristiska miljöer. Men på Åland är det fortfarande tillåtet.

Familjelägret hålls för nionde året i rad på familjen Berkestam-Dryséns gård. Drygt 100 hemskolare har medverkat under veckan, dels från Sverige, men också från Norge, England och USA.

Magnus Drysén, som är pappa i familjen, säger att lägret betyder mycket för deltagarna.

– Hemundervisning är inte så stort i Sverige och här finns en möjlighet att träffa andra hemundervisare. Det betyder jättemycket att kunna prata om det och bli förstådd, och inte bara ifrågasatt, säger han.

Han hoppas att protestmarschen också ska sätta ljus på frågan i Sverige.

– Väl fungerande familjer i Sverige tvingas fly landet. Jag tycker det är en skam att de driver familjer på flykt, säger Magnus Drysén.

Men de har ju trots allt möjlighet att gå i vanlig skola?

– De har inte frihet att välja det som är bäst för deras barn.

Linn Wåhlstedt
linn.wahlstedt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista