Beställningarna av lastbilar och busschassier har minskat. Här jobbar Malin Sörenfors med växellådorna på Scania i Södertälje. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
södertälje

Scania dippar mer än väntat

Det går sämre än väntat för buss- och lastbilstillverkaren Scania, med verksamhet i Södertälje där många sörmlänningar jobbar.

Scania gjorde 44 procent lägre vinst andra kvartalet i år, jämfört med samma period år 2011.

Vinsten före skatt låg på knappt 1 880 miljoner för andra kvartalet 2012, jämfört med 3 346 miljoner kronor andra kvartalet 2011.

Analytiker hade räknat med en betydligt högre vinst, i genomsnitt 2 419 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Scanias avgående vd Leif Östling menar att resultatet var väntat.

– Jag tycker den är rätt hyfsat rapport med tanke på de omständigheter vi har. Det är väldigt mycket osäkerhet i Europa och i den finansiella världen, osäkerhet i Sydamerika och Asien. Vi har fortfarande en bra rörelsemarginal i bolaget, säger Scanias avgående vd Leif Östling till TT.

Antalet beställningar av lastbilar och busschassier minskade med 14 procent och leveranserna med 26 procent under andra kvartalet 2012, jämfört med ett år tidigare. Leif Östling tror att det minskade antalet ordrar beror på oron inom finansvärlden, som gör det svårt för Scanias kunder att låna pengar till investeringar.

– De har svårt att hitta finansiering i banksystemet, säger han.

Jämfört med början av året har orderingången för lastbilar ökat något, enligt Leif Östling. Men han säger att marknadsutsikterna är svårbedömda, och han tror inte det blir mycket bättre nästa år.

– Det vi ser nu får vi nog leva med ett tag till. Framför allt måste det finansiella systemet komma i skick igen, säger han till TT.

Om möjligheten att låna pengar bättras tror Östling att det finns stor potential att sälja mycket om några år, eftersom fordonsparken hos kunderna i Europa börjar bli gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista