Apoteken är fler men lagren är ofta mindre eftersom det är dyrt att hålla ett stort lager mediciner. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
sörmland

Fler apotek men färre nöjda kunder

1:11 min

I Sörmland har apotekstätheten ökat kraftigt de senaste åren, men trots det visar siffror för hela landet att kundnöjdheten sjunkit sedan 2009.

Sedan omregleringen 2009 har Sörmland fått sju nya apotek.

Det finns idag 31 butiker i länet man kan vända sig till om man känner sig krasslig, en ökning med 29%. Det visar siffror från Sveriges Apoteksförenings årsrapport för 2011.

Samma rapport visar att kundnöjdheten sjunkigt stadigt sedan omregleringen, trots att det finns fler apotek än någonsin i Sverige.

Galina Wotinseva är apotekschef på Doc Morris i Eskilstuna. Hon tycker att kunderna över lag är nöjda med att väntetiderna blivit kortare, men hon märker också ett missnöje.

– Det jag tycker har påverkat kunderna mycket är att det har blivit mindre butiker, men flera. Alla läkemedel finns inte på lager för det är väldigt dyrt att ha ett stort lager, så det kan dröja litegrann innan kunderna får sina läkemedel, säger hon.

Linn Wåhlstedt
linn.wahlstedt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista