RALLY

Oscarsson totaltvåa i Midnattssolsrallyt

3:16 min

När sista rallybilen i Midnattssolsrallyt gick i mål på sista sträckan på Ekebybanan i Eskilstuna under lördagen var det Mikael Oscarsson från Eskilstuna som tog hand om klassegern och slutade som bäste sörmlänning.

Oscarsson i en Ford Escort RS1800 från 1978 slutade även som totaltvåa, med både världsmästare och flerfaldiga svenska mästare bakom sig i resultatlistan.

- Vi har gjort 20 raka bra sträckor, berättar en glad Oscarsson efter målgång på Ekebybanan. Slutmål för tävlingen är Rocklunda i Västerås.

Det är andra gången som Oscarsson deltar i Midnattssolsrallyt och årets tävling har gått över förväntan.

- Det är dröm som går i uppfyllelse, ler han. Det är fruktansvärt mycket folk ute som har vinkat och viftat.

Totalsegrare i årets tävling blev Tom Damberg, Vaxholms MK, som kör en Volvo 164 från 1972. Trea blev 17-faldige Svenska Mästaren Mats Jonsson från Forshaga MC i en Toyota Celica.

Under större delen av lördagen var det sekundstrid mellan Oscarsson och Jonsson. Till slut påbörjades avgörandet på tävlingens näst sista, men mest kända sträcka: Skeppsta, som går mellan Skeppsta och Öllösa vid Stjärnhov. Där tog Oscarsson ett snabbare spår och vann med knappa sex sekunder. Då hade han endast 3,7 sekunder upp till Mats Jonsson som låg tvåa totalt med en sträcka kvar.

När Oscarsson sedan var 5,4 sekunder snabbare än Jonsson på Ekebybanan skulle det ge honom 1,7 sekunders marginal ner till Jonsson i slutresultatet och därmed en andraplats totalt.

Bäste sörmlänning i Regularity blev Emil Åberg, som tävlar för Gnesta MK, i en Fiat 124 Sport Spider 1974. Han slutade på 13:e plats.

Eva och Sven Carlsson, som tävlar för SMK Vingåker, slutade på en sjunde plats i sin tävlingsklass i Regularity. Allra roligast är det när det sladdar lite, enligt Eva.

- Det är roligast när det är lite krokigt, då är det kul, skrattar hon.

Några av de tusentals människor som tagit sig ut i skogen var Alf och Birgitta, de bor bara någon kilometer från målet på sträcka 18 vid Tengebol.

- Vi åkte hela sträckan innan tävlingen, och det är knixigt, berättar Birgitta.

Favoritbilen som passerade vid målet var utan tvekan Gunnar Fredriksson i Saab V4, enligt Alf.

En bit från sträckan kunde man se rallybilarna när de passerade på sin transport på väg till service.

- Jag tycker att ljudet är mycket finare i de gamla rallybilarna, än de nya, berättar Johanna som tittade på de historiska rallybilarna från sin trädgård.

- Designen var väldigt fin på bilar förut, de la ner mycket energi på bilar förr i tiden, säger hon.