Foto: Laura Wihlborg/Sveriges Radio.
katrineholm

Sjukskriven nekades bostad

2:00 min

Sjukpenning räknas inte som inkomst. Det beskedet fick sjukskrivna Jennie Sandberg när hon sökte lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget i Katrineholm, KFAB. Nu är hon både sjukskriven och bostadslös.

I vintras föll Jennie Sandberg från andra våningen i ett bostadshus och fick svåra skador i ryggmärgen och i benen. Till en början fick hon beskedet att hon inte skulle kunna gå igen och Jennie sa därför upp sin lägenhet i Katrineholm eftersom huset den låg i saknade hiss.

I juni sökte hon en ny lägenhet.

– Jag ringde till KFAB och de sa att det fanns två lediga lägenheter. Men när de frågade vad jag hade för inkomst och jag sa att jag hade sjukpenning, sa de att sjukpenning inte räknas som en inkomst, berättar Jennie Sandberg.

Jennie Sandberg måste flytta runt bland olika kompisar nu, vilket är svårt. Hon kan gå kortare sträckor med kryckor nu, men måste fortfarande använda rullstol.

– Det är en stressig situation och det är ångestfyllt. Det blir svårt med alla trappor när man måste flytta mellan olika lägenheter.

Stefan Jansson är fastighetschef för KFAB och han säger att det inte ska spela någon roll om den som söker bostad hos KFAB får sjukpenning. Alla är välkomna att söka bostad hos KFAB oavsett om man har sjukpenning eller till exempel studiemedel som inkomst.

– Vi tittar på hur ekonomin ser ut i förhållande till vilken lägenhet man söker.

Stefan Jansson tycker att Jennie Sandberg ska vända sig till KFAB igen.

– Hon är välkommen att ta kontakt med oss så kan vi titta på hennes ärende, säger han.

Laura Wihlborg
laura.wihlborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista