Det byggs många bostadsrätter, som här i centrala Eskilstuna, men det råder brist på billiga hyresrätter. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
sörmland

Landshövdingen söker en lösning på bostadsbristen

Bostadsbristen fortsätter att öka i Sörmland. Landshövding Bo Könberg sitter nu i möten med politiker och byggföretag i Sörmland för att hitta en lösning på situationen.

Det har länge rått bostadsbrist i länet och bristen ökar stadigt, enligt länsstyrelsens bostadsdirektör Bengt Nordström. Befolkningen i länet ökar och bostadsbyggandet har inte hängt med. Framförallt är det hyresrätter som saknas. Alla länets kommuner uppger för Länsstyrelsen att de har brist på hyresrätter.

-- Ungdomskullarna blir större och det blir fler äldre. Det är de som vill komma åt hyreslägenheter, säger Bengt Nordström.

Också stora barnfamiljer och flyktingar har svårt att hitta en bostad. Det är bara Vingåkers kommun som uppger att det finns tillräckligt med bostäder inom kommunens gränser, men även där behövs hyresrätter på centralorten.

Just nu sitter landshövdingen Bo Könberg och försöker hitta lösningar på problemen, tillsammans med företrädare för byggföretag i länet och flera kommunföreträdare, bland annat kommunalråden i Eskilstuna och Strängnäs, och vd:n för Nyköpingshem.

I augusti ska gruppen ha ytterligare ett möte. Förslagen ska presenteras den 7 september på en konferens vid Grafikens hus i Mariefred, där också bostadsministern deltar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista