"Sänk gärna temperaturen i kylen under rötmånaden", säger miljöchefen på Gnesta kommun. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Sörmland

Handla med kylväska under rötmånaden

1:31 min

Den här veckan börjar rötmånaden. Då ska man vara extra noga med att inte glömma mat framme i rumstemperatur.

Rötmånaden är den tid på året i juli och augusti då fukt och värme gör att maten ruttnar snabbare. Enligt gammal folktro skulle man under den här tiden också akta sig för rötmånadshändelser då till exempel kalvar kunde födas vanskapta.

Nuförtiden är vi mer rädda för elaka bakterier som ger oss matförgifting.

På Gnesta kommuns hemsida finns tips på vad man ska tänka på under de värsta veckorna.

-Man ska gärna sänka temperaturen i kylskåpen och ta gärna med dig en kylväska när du åker och handlar. När det börjar stiga över 15 grader ska man börja tänka sig för, säger Ghita Sjösteen som är miljöchef på Gnesta kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista