Bara en av sex tredjeklassare fick godkänt på det nationella provet i matematik. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Nyköping

Hård kritik mot Bergshammars skola

1:11 min

Treorna på Bergshammars skola i Nyköpings kommuns har alltför låga kunskaper i svenska och matematik. Det konstaterar Skolinspektionen, som riktar kritik mot både rektorn och lärarna på skolan. Men rektorn på skolan är inte orolig

Treornas resultat på de nationella proven i svenska och matematik är anmärkningsvärt låga. Skolinspektionen riktar nu kritik till både rektorn och lärarna på skolan. 

De säger att rektorn inte ser till att skolan har ett systematisk kvalitetsarbete och lärarna bör utvärdera sina pedagogiska metoder.

Bara 15 procent av eleverna på skolan klarade de nationella proven i matematik 2011 och hade dessutom dåliga resultat i svenska.

Henrik Anhängen som är rektor på skolan säger att man ska bli bättre på mentorssamtal med eleverna och att kollegiet som grupp ska följa upp elevernas kunskapsnivå.

- Det vi har pratat om en längre period är mentorsamtal. Enskilda samtal med eleverna. Och det vi gjort som kollegie är att mycket tydligare titta på kunskapskraven, säger han.

Inspektionen kräver att lärarna analyserar sina undervisningsmetoder och håller koll på elevernas utveckling, samt att rektorn gör upp en plan för hur man ska sammanställa och analysera elevernas kunskaper.

Men Henrik Anhängen är inte orolig för att skolinspektionens kitik betyder att eleverna har kunskapsluckor.

- Det är klart att resultaten i sig är, eller var allvarliga, det är ju resultat som gjordes våren 2011. Men tittar vi på gruppen som nu har gått i fyran och ska gå i femman, det är den gruppen det gäller, så är jag inte orolig för gruppen i sig. Det är en duktig grupp.

Reporter Emma Stark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista