Ett utdrag ur Socialstyrelsens ansökan, som skickades in till HSAN nyligen. Foto: Petra Levinson/P4 Sörmland.
Eskilstuna

Sexdömd läkare söker nya jobb

Den läkare i Eskilstuna som dömts till fängelse för en rad sexuella övergrepp mot patienter är på jakt efter nya läkarjobb. Socialstyrelsen vill hindra honom genom att tillfälligt dra in hans legitimation.

Socialstyrelsen upptäckte att läkaren sökt nya jobb efter att ett bemanningsföretag hörde av sig till myndigheten i mitten av juli.

Läkaren dömdes av tingsrätten i maj till två års fängelse, men har överklagat domen och är frisläppt i väntan på en prövning i hovrätten.

Nu har Socialstyrelsen skrivit till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och bett att nämnden återkallar läkarens legitimation tillfälligt. Med tanke på patientsäkerheten är det bråttom, enligt Socialstyrelsen.

– Vi har ansökt om att det här ska ske skyndsamt, säger Pernilla Ek, chef på behörighetsenheten på Socialstyrelsen.

Läkarens legitimation kan inte återkallas definitivt förrän domen trätt i kraft.

– Det här är ett så kallar interimistiskt beslut som alltså gäller tills vidare. Vi vill att hans licens dras in i sex månader, sedan får man ta ställning till om han ska få tillbaka licensen eller om den ska dras in för gott, säger Pernilla Ek.

Läkaren dömdes för sexuellt ofredande mot ett tiotal kvinnliga patienter på vårdcentraler i Vingåker, Örebro, Arboga och Eskilstuna. Han dömdes bland annat för att ha vidrört patienters underliv och bröst utan att det var medicinskt befogat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista