Familjen Hernvald med sönerna Johannes och Titus. Foto: Laura Wihlborg/Sveriges Radio.
EFTERMIDDAG

Familj i Vingåker utsatt för rasism

8:03 min

Efter flera års väntan och längtan efter barn adopterade Cecilia och Tobias Hernvald två pojkar från Sydafrika i höstas. Men den nyfunna familjelyckan blev kort då familjen blev utsatt för rasistiska påhopp genom ett anonymt brev på posten.

- Det kändes bara ofattbart, att någon kan ha mage att skriva något sådant där, säger Cecilia Hernvald.

- Det första var att hålla tillbaka de impulsiva tankarna, som ofta bara är ilska, fortsätter Tobias Hernvald. Det är ett rasistiskt påhopp, såhär får man inte bete sig, det är kränkande, fortsätter han.

Familjen har gjort en polisanmälan, de känner att det är viktigt att detta tas upp i ljuset och att man sätter ner foten.

- Om man skulle träffa den här personen skulle jag vilja fråga varför. Varför kan man tycka något sådant här? Varför man inte kan se att alla är likadana? Det tycker jag är självklart att alla är lika mycket värda, säger Cecilia.

Jan Göransson, förbundsordförande vid Adoptionscentrum, har reagerat lika starkt som familjen på detta.

- Det är fruktansvärt, och den grova form av rasism har vi inte sett till på sista tiden eller fått kännedom om i alla fall, säger han.

- Rasismfrågan är ganska aktuell hos oss, alltid, och vi jobbar mycket med den. Både internt inom organisationen och genom att vara med i olika organisatiner där vi jobbar mot rasism, fortsätter Jan Göransson.  

Ett stort problem han ser idag är den subtila rasism som finns i vårt samhälle.

- Vi har tyvärr alldeels för mycket subtila påståenden, som vi vuxna kanske inte alltid tar tag i, berättar han. Det är så otroligt viktigt att vi som inte delar dessa värderingar - att vi också verkligen vågar stå upp mot dem. Om vi är tillåtande och inte vågar säga ifrån, det är då de här idéerna får ännu starkare fotfäste, säger Jan Göransson.

När det gäller det anonyma brevet säger han såhär:

- Den helt öppna nakna rasismen där man säger att det handlar om hudfärg och inget annat, det är något så fruktansvärt elakt och lågt.

Laura Wihlborg och Andreas Lundahl

em@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista