Sörmland

Brist på dialysplatser i Sörmland

Under sommaren är det svårt att få bloddialys i Sörmland, om man inte bor permanent i länet.

I Sörmland genomförs bloddialys enbart på Mälarssjukhuset och Nyköpings lassarett. Under sommaren har de båda klinikerna färre personer i personalen trots att patienttrycket inte minksar. De flesta patienter som har bloddialys får behabndling under tre veckor.

Hitills har bara en person erbjudits gästdialys på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, och under augisti kommer det inte ens ges möjlighet.

I Nyköping kommer några av avdelningens ordinarie patienter resa bort i augusti och därmed frigörs ett par gästdialysplatser.

Fakta:
Dialys är en behandling som man får när njurarna helt eller till största delen har slutat att fungera. Njurarnas huvudsakliga uppgift är att rena blodet från restprodukter och att avlägsna vatten ur kroppen. När man har njursvikt klarar njurarna inte av det, och skadliga ämnen och vatten stannar kvar i kroppen.

En dialysbehandling försöker ersätta njurarnas uppgift att rena blodet på restprodukter och avlägsna vatten.

- Landstinget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista