Maud Larsson och övrig personal på Djurhemmet i Eskilstuna tar emot över 200 katter om året. Foto: Anna Bremer/Sveriges Radio.
P4 Morgon

Kälby djurhem i Eskilstuna överfullt

1:05 min

Många katter i Eskilstunatrakten stryker omkring utan ägare just nu, och det är överfullt på Kälby djurhem i Eskilstuna.

Kälby djurhem tar årligen emot ungefär tvåhundra hemlösa katter. En del är så kallade sommarkatter, men ofta är det katter som har sprungit bort från sina ägare.

- De flesta katter har haft ett bra hem, trots allt, men det är få som letar efter sina bortsprugna katter hos oss, berättar Maud Larsson ordförande för Djurskyddet Eskilstuna som driver Kälby djurhem, där man tagit hand om herrelösa katter sedan 2005.

Det största problemet är att ägarna inte vill ha sina husdjur längre när de blir könsmogna och börjar kosta pengar.

- Tyvärr så lämnas katter året runt, särskilt när de är könsmogna, säger Maud Larsson. Det är då de överges, i större utsträckning än sommarkatter, fortsätter hon. Men hon berättar även att fenomenet sommarkatter fortfarande finns, om än i mindre utsträckning än tidigare.

Med bara 20 platser har djurhemmet i dag lång väntetid.

Anna Bremer

anna.bremer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista