Gruvfogden och Lova, eller som de egentligen heter; Bengt och Kerstin Landin, bjuder på en lite annorlunda guidad tur kring Skottvångs gruva. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
SKOTTVÅNG

Nytt gruvmuseum vid Skottvångs gruva

12 min

Sommartid har besökt Skottvångs gruva utanför Åkers Styckebruk och det nya muséet som öppnats i Skottvång för att lära sig mer om gruvlivet och historien bakom den stora gruvan som stängdes under 1920-talet.

Muséet har endast varit öppen sedan en månad tillbaka och är en av de många attraktioner som Skottvångs gruva bjuder sina gäster på.

Vid gruvan bröt man järnmalm ända fram till 1920-talet, och den var en av flera gruvor i bergslagen kring Åkers Styckebruk. Bergslagen som sträcker sig en mil i Åkersskogarna består även av gruvorna Älvsjöbacken och Bresjönäs.

- Det är 19 stycken hål i naturen runtom Skottvång, berättar Maria Bystedt, evenemangsansvarig vid Skottvångs gruva. Men alla är i dagsläget vattenfyllda, naturen har haft sin gång, säger hon.

En annan attraktion vid gruvan är den guidade tur man kan få längs med gruvhål, kolmila och museum. Bengt och Kerstin Landin bjuder på en teatralisk vandring med anekdoter och skådespel för att berätta gruvans historia.

- Vi har ett litet gruvspel - eller guidespel burkar vi kalla det, berättar Bengt Landin.

Då är de inte sig själva, utan Gruvfogde Granberg, som brukar gräla med den sista malmvaskerskan, Lova Spångberg, född 1871. Tillsammans berättar de om livet vid gruvan och åskådliggör det som var ett mycket tungt och slitigt arbete som gruvarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista