Allt fler begravs borgerligt. Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix.
Sörmland

Allt fler begravs borgerligt

Rekordmånga väljer att bli begravda borgerligt i Sörmland. Istället för att begrava sig inom sin religion är det en borgerlig officiant som leder ceremonin.

Det är statistik från Sveriges begravningsbyråers förbund som säger att borgerliga begravningar blivit vanligare. Framför allt har de ökat i Sörmland där ungefär var tionde väljer en borgerlig begravning.

Bengt Torsek, borgerlig officiant, säger att de som väljer borgerligt många gånger har en klar bild över hur begravningen ska se ut.

Begravningsbyråernas förbund ser flera anledningar till ökningen av borgliga begravningar. Bland annat tror man att blandäktenskap med parter från olika religioner vill göra ceremonin så neutral som möjligt.

Men ökningen kan också vara effekten av kyrkans medlemstapp de senaste åren. 69 procent av befolkningen är medlem i kyrkan. Är man det inte är grundinställningen att kyrkan inte ska ta hand om begravningen. Men 81 procent väljer fortfarande att ha kyrklig begravning.

David Nilsson-Hamne
david.nilsson-hamne@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista