1 av 2
Barnavdelningen på Eskilstuna bibliotek är väldigt populär Foto: Emma Stark/Sveriges Radio
2 av 2
Margareta Söderlund är bibliotikarie på Eskilstuna bibliotek. Foto: Emma Stark/Sveriges Radio
Eskilstuna

Fler läsande barn i Eskilstuna

1:26 min

Barn och unga lånar mycket böcker på Eskilstuna stadsbibliotek. Under de första sex månaderna i år har barnbiblioteket i Eskilstuna haft ca 12 procent fler utlån än förra året.

Margareta Söderlund är bibliotekarie på barn och unga på Eskilstuna stadsbibliotek. Hon gläds åt att utlånen ökar på barnbiblioteket. Fortfarande står sig de gamla klassikerna.

- Fortfarande är det Alfons som går, sen är det Pippi. När det gäller barn och unga har det aldrig varit så mycket utlån sen statistiken började 1993 och det är ju fantastiskt roligt, säger hon.

Något som lockat många av de allra minsta besökarna är den nya delen för barn upp till två år

- För första gången har vi en avgränsad del för de allra minsta barnen. Där finns det pekböcker, soffor och ett textilt leklandskap. I sommar har det varit mycket populärt. Det invigdes i juni och är alldeles nytt, säger Margareta Söderlund.

Biblioteket anordnar många olika aktiviteter. I år har man bland annat pärlplattetillverkning och serietecknarverkstad. Enligt Margareta Söderlund är det viktigt att inspirera till läsning.

- Boken kräver sin tid och förmedlare, någon som kan berätta om böckerna och få barnen intresserade. Det ser vi som vår uppgift.

Emma Stark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista