Foto: Parken Zoo.
Eskilstuna

Nyfödd och ovanlig apa i Parken Zoo

Ännu en ovanlig födsel har ägt rum i parken Zoo i Eskilstuna. Det är den gulbröstade kapuchinen Ithapi som nedkommit med den första ungen av arten som fötts i Sverige.

Den här arten av apor är uppsatta på listan över världens 25 mest utrotningshotade primater. De gulbröstade kapucinerna anses vara mycket smarta och är kända för att använda verktyg när de behöver.

– Att vi nu får Sveriges första gulbröstade kapuchinerna är därför en stor händelse, säger djurparkschefen Helena Olsson.

Ungen anses som ovanligt stor, men lämnar än så länge inte mammans rygg.

Parken Zoo har under våren gjort en forskningsstudie tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU på hur kapuchinerna använder verktyg. Forskningen är ett exempel på hur Parken Zoo arbetar med att utmana djuren även i fångenskap och få dem att lösa problem, säger Parken zoo i ett pressmeddelande. En egenskap som är värdefull och livsnödvändig den dag aporna ska ut i naturen igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista