1 av 2
Strängnäs kommun vill nu ha in synpunkter på den nya detaljplanen för stadsdelen Norra Staden. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio
2 av 2
Delar av området här är ett av alternativen för nya resecentrum i Strängnäs. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
STRÄNGNÄS

Norra Staden - ny stadsdel i Strängnäs

2:26 min

Norra Staden, så heter Strängnäs kommun storslagna planer på en ny stadsdel med 16 000 nya invånare på gamla regementsområdet. Nu vill kommunen ha Strängnäsbornas synpunkter.

Marie Jonsson är samhällsbyggnadschef i Strängnäs och berättar om planerna som sträcker sig 50 år framåt i tiden.

- Det som är ute just nu, det är den första detaljplanen som är själva området vid de gamla kasernerna, som vi kallar för campusområdet, där vi nu har vår gymnasieskola. Men det ska kompletteras med ytterligare bebyggelse och en del bostäder vid de gamla kasernerna, säger Marie Jonsson.

Detaljplanen täcker ett stort område med många hundra hektar som ligger längs med mälarstranden. Tanken bakom är att det ska bli tillgängligt för allmänheten. Flera gång och cykelstråk planeras. Likaså torg, parker, samt bostäder, kontor och handel.

- Vi tror detta kommer bli ett lyft för Strängnäs, säger Marie Jonsson.

Närmare i tid är planerna på att bygga ett nytt resecentrum i takt med att Svealandsbanan byggs ut och görs om. Marie Jonsson tror att även detta kommer bidra till utvecklandet av den nya stadsdelen då fler bostäder kommer att behövas.

Fram till den 7 september har Strängnäsborna möjlighet att framföra synpunkter på planerna för den nya stadsdelen till Plan- och byggnämnden i Strängnäs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista