P4 MORGON

Trojan ute efter pengar via internetbanken

5:48 min

Just nu finns ett nytt virus eller egentligen en trojan som angriper din dator och tar sig in i den utan att du vet om det. Trojanen heter Citadel och dess uppgift är att få tag på dina pengar genom din internetbank.

- Det är en trojan som försöker komma åt dina bankuppgifter när du går in på din internetbank, berättar Bengt Karlsson som är presschef vid Handelsbanken.

Den stora risken är att du inte märker att din dator är infekterad först, den kan bli smittad via välbesökta webbplatser som kan ha miljontals besökare - utan att du vet om det. Men när du går in på din internetbank kan banken se att din dator är infekterad och banken ringer då upp och berättar att datorn blivit smittad.

- Men det banker inte gör, det är att de ber aldrig om att få några uppgifter, inga kortuppgifter, inga koder, ingenting, säger Bengt Karlsson.

Därför ska man inte heller lämna ut uppgifter om någon ringer och frågar efter dem. Då är det med största sannolikhet en bedragare.

Du märker att datorn är smittad genom att det inte ser ut som vanligt på din banks webbsida. Inloggningen på internetbanken uppför sig inte riktigt som vanligt.

Hittills är det väldigt få som drabbats, i de flesta fall där pengar har gått iväg har banken kunnat stoppa dem. Men det ändrar ändå inte att man inte ska vara uppmärksam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista