Lokaltrafiken blir allt dyrare. Priset för en 30-dagarsbiljett har ökat med 57 procent de senaste 10 åren. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Sörmland

Kollektivtrafiken allt dyrare

1:55 min

Det blir allt dyrare att åka kollektivt i landet. I Sörmland har priset för en 30-dagarsbiljett ökat med 57 procent under de senaste 10 åren.

Tove Sjöberg åker buss till jobbet i Eskilstuna varje vecka. Hon tycker att priserna är för höga.

- Jag åker buss för att det är det lättaste sättet att ta sig till jobbet. Nu kostar det 24 kronor per resa och jag tycker att det är lite för dyrt, säger hon.

På 10 år har priserna för att åka kollektivtrafik i Sörmland stigit mycket. Om man pendlar 5 zoner kostar en 30 dagarsbiljett idag 720 kronor. År 2003 kostade samma biljett 460 kronor. Det visar en granskning som Ekot gjort.

Karl-Axel Reimer är ordförande för Naturskyddsföreningen i Sörmland. Han tycker att prisökningen är ett tecken på att utvecklingen går åt fel håll. Om det blir dyrare att resa kollektivt kommer allt fler välja att ta bilen istället. Vilket är sämre för miljön och bidrar till klimatförändringarna.

- Vill vi utveckla samhället så att vi får ett större utnyttjande av effektiva transportmedel då är priset förmodligen det viktigaste styrmedlet, säger Karl-Axel Reimer. Det är plånboken som avgör för hushållen.

Vd:n för Länstrafiken i Sörmland Conny Strand säger att prisökningen de senaste 10 åren beror på ökade kostnader. I Sörmland har man arbetat för att få fler att välja att resa kollektivt, säger Conny Strand. Men istället för lägre priser har man satsat på tätare trafik.

- Tillgängligheten är hög och det finns stora möjligheter att använda lokaltrafiken i Sörmland. Det tycker jag rimmar väl med miljömålsättningen.

Conny Strand tror inte att de allt högre priserna i lokaltrafiken får folk att välja bilen istället. Eftersom det även blivit dyrare att åka bil de senaste 10 åren.

- Det är nog lika prisvärt att resa kollektivt nu som för 10 år sedan.

Laura Wihlborg

laura.wihlborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista