Nyköping

Flera fall av hets mot folkgrupp efter festival

1:31 min

I helgen anordnades Kuggnäsfestivalen i Nyköping, en tillställning som resulterade i flera polisanmälningar om misshandel och olaga hot. Dessutom har fyra anmälningar om hets mot folkgrupp lämnats in till polisen.

Kuggnäsfestivalen är en samlingsplats för de som gillar så kallad Vikingarock. Alltså rock och punk med nationalistiska texter. Festivalen har besökare från hela landet och årets upplaga resulterade i elva polisanmälningar. Det rör sig om flera fall om misshandel och olaga hot.

Men också fyra anmälningar har brottsrubriceringen hets mot folkgrupp.

– Det har varit konsert och olika personer i publiken har gjort så kallade Hitler-hälsningar, säger Jesper Andersson, förundersökningsledare på polisen i Nyköping.

Under lördagen var cirka 2000 personer på plats vid festivalområdet, men ett av helgens grövsta brott begicks i centrala Nyköping. Fyra manliga festivalbesökare ska där ha jagat ett par av utländsk härkomst genom stan och bland annat kastat fulla ölburkar på paret. Först igår eftermiddag lyckades polisen få tag i paret, men man har än så länge inte hunnit höra paret.

Jesper Andersson tror att det kan bli svårare för arrangörerna till Kuggnäsfestivalen att få tillstånd till en festival nästa år.

Anna-Stina Månsson
anna-stina.mansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista