ESKILSTUNA

NM för Islandshästar på Sundbyholm

3:41 min

Idag startar Nordiska Mästerskapen för islandshästar på Sundbyholm. Vignir Jonasson och Lovisa Ehnblom, båda från Eskilstuna, blev svenska mästare i sina grenar i Borlänge för några helger sen och deltar även i helgens mästerskapstävlingar på Sundbyholm.

Lovisa Ehnbom tog guld på sin häst Töfrar på årets SM för islandshästar i grenen Speedpass för ungdomar med tiden 7,51. Lovisa ligger nu etta på världsrankingen och har chanser på ett NM-guld.

- Nu är vi ju de bästa från Sverige, men även de bästa från andra länder också, så att det är ju klart att det blir lite tuffare konkurrens, säger Lovisa.

Vignir Jonasson tog guld på hingsten i grenen Fyrgång med poängen 7,37 före Louise Löfgren Nyström på poängen 7,13. Även Vignir har stora chanser att även ta medalj på årets Nordiska Mästerskap.

- Jag ligger poängmässigt strax bakom de bästa i Norden, men det är ny tävling, alla börjar med noll så det ska bli spännande, säger Vignir.

På plats i Sundbyholm finns även de olika landslagscoacherna.

Hafliði Halldórsson, landslagscoach för Island berättar om hästarna:

- Skillnaden mellan Islandshästar och andra hästar är att de är lite mindre, berättar Hafliði Halldórsson. På Island är det den andra största sporten efter fotboll och handboll.

Det är inte bara islandshästar som Hafliði brinner för. Även handboll är en stor del av hans vardag som före detta landslagsspelare i det Isländska handbollslaget. Han fortsätter och berättar att det Svenska landslaget i handboll var det starkaste landslaget i hela världen i många år.

- Att få svenskarna hem, det var inte gott, säger Hafliði. Det har blivit förändrat nu sista åren, och det Isländska landslaget är starkare och starkare. Vi kommer att få se resultat om vem som är starkast  - de spelar mot Sverige på torsdags kväll, avslutar han.

Timo Rajasari är projektledare för NM i Islandshästar på Sundbyholm, han hoppas på ett publikrekord.

- Förra året hade vi 6500 dagsbesök, i år hoppas vi på 7 till 8000.

NM för Islandshästar anordnas vart åttonde år i Sverige, och för Timo samt hans medarbetare på Sundbyholm är det stort och extra roligt.

- Det är en ära att få arrangera NM, skillnaden mot SM är att det kommer 6 landslag istället för 160 enskilda ryttare. Det är en stor ära, säger Timo Rajasari.