Bild: Lotta Jarlsdotter/Scanpix
Södertälje

Södertäljenätverkets ledare fick livstid

Idag kom domen i målet mot det kriminella Södertäljenätverket. Den 31-årige ledaren döms till livstids fängelse. Han döms bland annat för anstiftan till mord, människorov, utrpressning och grovt rån.

Idag kom domen i målet mot det kriminella Södertäljenätverket. Den 31-årige ledaren döms till livstids fängelse. Han döms bland annat för anstiftan till mord, människorov, utrpressning och grovt rån.

Den man som ansetts vara ledarens högra hand döms till tolv års fängelse för mord, medhjälp till mord, människorov och olaga tvång.

Totalt 20 personer stod åtalade för bland annat mord, medhjälp till mord, anstiftan till mord, grov utpressning och människorov.

16 personer döms till långa fängelsestraff, alltifrån livstid till ett år och sex månaders fängelse. Två av de åtalade har frikänts och två unga åtalade döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader respektive två år.

I domen slår Södertälje tingsrätt fast att det finns ett kriminellt nätverk i staden, som vanligtvis kallas Södertäljenätverket, men även syrianska brödraskapet förekommer som beteckning på gruppens medlemmar.

Nätverket är hierarkiskt uppbyggt med en stark ledare i spetsen. Dess huvudsakliga inkomster har kommit från illegal spelverksamhet och utpressning.

I domen säger tingsrätten också att motivet till de gärningar som domen gäller finns att hämta i kampen med en annan kriminell organisation, X-team om herraväldet över den illegala spelmarknaden i Södertälje.

Utredningen i målet har varit mycket omfattande och har av länskriminalen i Stockholm betecknats som Sveriges största polisutredning.

Huvudförhandlingen, som har pågått under totalt 62 rättegångsdagar, har hållits i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista