1 av 2
Foto: Linn Wåhlstedt/Sveriges Radio.
2 av 2
Sörmland

Sörmlänningarna sämst i landet på att ge blod

1:16 min

Sörmlänningar är sämst i landet på att ge blod, det visar en rapport från Nysam som täcker hela landet utom storstadsregionerna. I snitt genomför varje sörmlänning ungefär en sjättedels donation varje år.

– Vi behöver mer blod och fler blodgivare. De blodgivare som är aktiva de kommer på sina kallelser, säger Åsa Dahl Johansson som är funktionsansvarig på Blodcentralen i Eskilstuna.

Sörmlands blodcentraler genomförde förra året mindre än hälften så många donationer som värmlänningarna som toppar listan. Det trots att länen har lika många invånare.

I Sörmland kan man lämna blod i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm. Och i Nyköping säger ansvarige att de har gott om blodgivare, men att man alltid behöver fler.

Där tror man att det låga snittet delvis kan bero på att det inte finns någon stor studentstad i länet. Ungdomar är nämligen en attraktiv blodgivargrupp. Åsa Dahl Johansson håller med.

– Det är mest yngre mellan 18 och 25 som anmäler sig. Mälardalens högskola kommer det många ifrån, säger hon.

Hennes erfarenhet är att det fungerar bäst när de som redan är blodgivare värvar andra.

Blod är en färskvara och håller i max sex veckor. Och i Eskilstuna jobbar man ständigt med att locka fler givare.

Linn Wåhlstedt
linn.wåhlstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista