Lars Franzell, chef för grova brott på polisen i Eskilstuna, är förundersökningsledare för skjutningarna den senaste veckan. Foto: Emma Stark/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Polisen utesluter inte fler skjutningar

6:48 min

Sörmlandspolisen är övertygad om att de senaste dagarnas skjutningar i centrala Eskilstuna hänger ihop med att rivaliserande kriminella av något skäl blivit osams, och nattens skjutning kan vara en hämndaktion för de tidigare.

Den operativa förundersökningsledaren för skjutningarna, Lars Franzell, utesluter inte att det kan komma att inträffa fler skjutningar i Eskilstuna under den närmaste tiden. Det säger han på en presskonferens som polisen höll under torsdagsförmiddagen.

– Det går inte att utesluta, men vår ambition är ju att få stopp på dem. Men det går aldrig att säga säkert att det inte kommer ske igen, men vi kommer göra allt vi kan, säger Lars Franzell.

Även om polisen känner till några av de inblandade, då de har varit tvungna att söka vård för sina skador, så vet de inte säkert exakt vilka som är inblandade. Detta eftersom grupperingar inom den kriminella världen kan förändras snabbt, och skiftar i olika frågor.

– Just nu tyder det på att det är olika grupperingar, kanske inom en större grupp, som är osams om någonting, säger Lars Franzell.

Enligt Lars Franzell är det personer som alla är välkända av polisen sedan tidigare som har varit inblandade i skjutningarna.

– De förekommer i många utredningar och tips. De är kända sedan tidiga tonåren. De har förekommit i narkotikaärenden, stölder och ibland rånärenden. Det är en brokig skara brott.

Polisen gick under tisdagen ut med att de dittills två skjutningarna på Rekarnegymnasiet och Gillbergavägen tycktes hänga ihop, och så är även fallet med den tredje skjutningen från i går kväll.

– Det är samma individer och grupperingar som har deltagit i skjutningarna, så de har klara kopplingar till varandra.

Efter nattens skjutning påträffades flera potentiellt viktiga bevis på platsen.

– Det har anträffats en pistol och ett antal tomhylsor. Våra tekniker behandlar det och det analyseras på SKL. Det ska jämföras med tidigare skjutningar. Det är ett tidskrävande arbete.

Emma Stark
emma.stark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista