SÖRMLAND

Kuratorsamtal ofta outnyttjade vid abort

"Mannen känner sig frustrerad"
0:43 min

Varje månad görs det ett femtiotal aborter på sjukhusen i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm. Färre kvinnor väljer att gå på de kuratorsamtal som erbjuds både före och efter en abort och många män vet inte om att de också kan få kuratorsamtal.

Kvinnor och män har behov att tala om olika saker vid en abort. Det har visat sig på Sesam-mottagningen i Nyköping där man sen några år tillbaka även erbjuder män ett kuratorsamtal vid en abort.

Annelie Lindblom som är kurator på Sesam-mottagningen i Nyköping tror att många män inte vet om att de har möjligheten att komma och prata.

– Jag tror att många inte gör det, säger hon. De få gånger när män har kommit för att prata har det handlat om att mannen känner sig frustrerad då kvinnan har den juridiska rätten att fatta beslut som om hur hon ska göra med graviditeten, berättar Annelie Lindblom.

Anna-Stina Månsson
anna-stina.mansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".