Enligt chefen på anstalten har inga fel begåtts som lett till mannens självmord. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Mariefred

Självmord hade inte kunnat hindras

Anstalten såg inga tecken på depression
1:54 min

I måndags hittades en intern på Mariefredsanstalten död efter att han tagit sitt liv i en cell på anstaltens isoleringsavdelning. Men trots att Kriminalvårdens personal fått utbildning i hur man tyder självmordsbenägna personers signaler har inga fel begåtts enligt anstaltens kriminalvårdschef.

2008 genomfördes en särskild utbildning för personalen. Utbildningen skulle ge personalen verktyg för att se signaler, upptäcka depressioner och kunna avstyra självmordsförsök, men också ge grundläggande sjukvårdskunskap.

Mellan 2008-2012 har man kunnat stoppa över 700 självmord på olika anstaler och häkten i Sverige. Under samma tidsperiod har det ändå begåtts 23 självmord på olika anstalter och häkten i Sverige, enligt statistik från Kriminalvården. Nu senast hittades en intagen vid Mariefredsanstalten död efter att han ha tagit livet av sig. Mannen hade själv begärt att isoleras från övriga intagna på Mariefredsanstalten.

Enligt Mohammed Gulied, kriminalvårdschef på Mariefredsanstalten, såg de inga tecken på att personen var deprimerad eller självmordbenägen. Ett klartecken hade kommit från den unga mannens psykolog till att isolera honom från de andra. Inget fel har begåtts av Mariefredsanstalten och kriminalvårdspersonalen får en utbildning en gång om året, säger Mohammed Gulied. Han säger även att man aldrig kan förhindra att en person begår självmord, hur förberedd man än är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".