Foto: Laura Wihlborg/Sveriges Radio.
SÖRMLAND

Få av länets lekplatser tillgänglighetsanpassade

"Då är det inte roligt"
2:32 min

Att kunna gå till en lekplats och leka är långt ifrån självklart för alla barn i Sörmland. Få lekplatser har anpassats med till exempel ramper upp till klätterställningar, räcken och sittstöd i sandlådor så att även barn med funktionshinder kan leka där.

I Nyköping är endast en av över sjuttio lekplatser i kommunen tillgänglighetsanpassad och i Flen, Oxelösund, Gnesta och Vingåker finns inga tillgänglighetsanpassade lekplatser alls. Klart flest har Eskilstuna där det finns 11 stycken.

Annelie Johansson är ordförande för Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar i Eskilstuna. Hon tror att bristen på anpassade lekplatser gör att funktionshindrade barn hamnar utanför.

- Om alla andra åker rutschkana om man själv inte kan vara med då blir det inte så roligt att vara på lekplatsen. Man hamnar utanför och förlorar en möjlighet till sociala relationer, säger hon.

Annelie Johansson har själv en son som är rörelsehindrad. Hon har besökt lekplatser som sägs vara tillgänglighetsanpassade och säger att även dom har brister som gör det svårt för många rörelsehindrade barn att leka där.

- Det kan vara en klätterställning med en slags koja under vars ingång är fem centimeter för smal för att en liten unge med rullstol ska kunna rulla in där, berättar hon.

Bert Eriksson är trädgårdsingengör på parkavdelningen i Nyköpings kommun där det bara finns en tillgänglighetsanpassad lekplats. Han säger att det fattas pengar till att tilllgänglighetsanpassa fler lekplatser. Just nu prioriteras det inte att tillgänglighetsanpassa lekplatserna.

- Det vi får satsa först och främst på det är säkerheten på lekplatserna. Innan vi kan tillgänglighetsanpassa fler lekplatser får man först lov att ta fram en politisk målsättning att satsa på den frågan, säger han.

Laura Wihlborg

laura.wihlborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".