1 av 2
Oxelösund. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Oxelösund vill erbjuda fler platser men flyktingar tackar nej till de anvisade platserna. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
OXELÖSUND

Många flyktingar tackar nej till Oxelösund

"Vi har ställt oss positiva"
1:40 min

Som P4 Sörmland tidigare rapporterat uppfyller inte länets kommuner sina mål om flyktingmottagande. Oxelösund har dock en annan problematik - kommunen vill erbjuda fler platser men de som blir anvisade att bosätta sig där tackar nej.

- Vi har ställt oss positiva till att utöka vårt åtagande. Men i ett första skede måste vi diskutera med Länsstyrelsen vad vi kan göra för att uppfylla det vi har i dagens avtal, säger Catharina Fredriksson Kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund.

I nästa vecka ska Oxelösund diskutera överenskommelsen med Länsstyrelsen. I dagens avtal har de 10 anvisningsbara platser för flyktingar.

Trots att kommunen kan hitta bostäder fylls inte platserna eftersom många av de som blir erbjudna att bosätta sig i Oxelösund tackar nej.

Catharina Fredriksson tror att en anledning till det är att man hellre söker sig till kommuner där landsmän redan bor men också på att man inte vet vad Oxelösund är. Enligt henne behöver kommunen nu bli bättre på marknadsföring.

- Hur presenterar vi vår kommun, kan vi göra det på fler språk? Man kanske till och med kan ha en presentationsrunda med dem som blir erbjudna en anvisning hit. Jag tror att man inte vet vad man tackar nej till, säger Catharina Fredriksson.

Catharina Fredriksson tycker det är viktigt att kommunerna samarbetar för att nå målen.

- Vi behöver dela på ansvaret, det finns en del kommuner som tar en enormt stor del av det åtagandet och har en jobbig situation för att man får för många, säger Catharina Fredriksson.

Lina Devgun, integrationshandläggare på Länsstyrelsen, håller med om att kommunerna behöver samarbeta mer.

- Vår målsättning för hösten är att få till en regional överenskommelse där alla kommuner är med och delar på kakan. Ett sånt samarbete har funnits tidigare i länet men nu har det varit nya reformer de senaste åren så en ny regional överenskommelse skulle kunna vara en bra väg för att nå målen, säger Lina Devgun integrationshandläggare på Länsstyrelsen i Sörmland.

Emma Stark

emma.stark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".