1 av 2
Göran Dahlström. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Berglöv. Foto: Sveriges Radio.
Flen/Katrineholm

Kräver bättre kompensation för flyktingmottagande

Staten måste kompensera de kommuner som tar ett stort ansvar för nationellt fattade beslut om att ta emot flyktingar. Det kräver Göran Dahlström, Katrineholm och Anders Berglöf, Flen, tillsammans med tio andra kommunstyrelseordförande från olika partier på DN-debatt.

Familjeåterförening utgör en viktig grund för flykt­ingars långsiktiga etablering i Sverige, men kommunernas ökade kostnader ersätts bara till en del, skriver de tolv kommunpolitikerna vidare.

Enligt dem kan kommunerna tvingas till skattehöjningar, nedskärningar eller omprioriteringar om inte staten kompenserar dem bättre.

– Vi vill inte att resursbehövande grupper i våra kommuner inom vården, skolan och omsorgen ska kunna spelas ut mot flyktinginvandrarna. Möjligheterna att undvika detta och klara integrationen på ett bra sätt kommer att vara beroende av i hur hög grad staten väljer att ta ett långsiktigt ansvar för helheten.

– Det ansvaret bör gälla både för flyktingarnas fördelning i riket och för ett kostnadstäckande finansiellt stöd till de mottagande kommunerna, avslutar de 12 kommunstyrelseordförandena sitt debattinlägg.

De 12 undertecknarna:
Mats Johnsson (m), Alvesta kommun
Jan Bohman (s), Borlänge kommun
Ulf Eriksson (c), Falköpings kommun
Anders Berglöv (s), Flens kommun
Göran Dahlström (s), Katrineholms kommun
Elisabeth Salomonsson (s), Köpings kommun
Anders Ceder (s), Lindesbergs kommun
Maria Strömkvist (s), Ludvika kommun
Bo Zander (s), Nässjö kommun
Paul Åkerlund (s), Trollhättans stad
Bo Frank (m), Växjö kommun
Lena Baastad (s), Örebro kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".