Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Sörmland

Stor brist på familjehem

"Det är synd att inte fler ser att de kan bidra"
1:44 min

Det är akut brist på familjehem i Sörmland. En granskning som Radio Sörmland gjort visar att nästan alla kommuner i länet behöver fler hem som kan ställa upp när barn  behöver ny hemmiljö.

Det har länge varit problem med att få tag på familjehem, det som tidigare hette fosterhem. Men på senare tid har det blivit ännu svårare.

– Det senaste halvåret har det varit mycket, mycket svårare att rekrytera. Vad det beror på kan man fundera på, säger Maria Edlund Dahl som är chef för socialtjänstens insatser i Strängnäs.

Hon är oroad över utvecklingen.

– Det är synd att man inte ser att "jag" skulle kunna bidra till att det här barnen skulle kunna få det bättre, säger Maria Edlund Dahl.

En annan som funderat kring varför vuxna alltmer sällan öppnar upp sina hem för barn är Ingalill Hjelm i Bie. Hon har haft familjehem i nästan 40 år.

– Jag tror det har att göra med det sätt som alla lever nu. De har inte tid att engagera sig. Alla springer i väg och jobbar från morgon till kväll och så ska de iväg på olika aktiviteter själva på kvällen, säger hon.

Förutom familjehem finns det också andra typer av stöd för barn och unga, bland annat avlastningsfamiljer som tar hand om barn periodvis och jourhem dit barn kommer då det finns en akut risk med att ha dem med sina biologiska föräldrar. På alla dessa håll behövs det vuxna som kan ställa upp.

De som gör det får utgifterna ersatta och ett arvode. Ingalill Hjelm tycker ändå inte man ska göra det för pengarna. Hon tycker att det ofta kan vara jobbigt känslomässigt när hon ser vad barn har varit med om.

– Men när man sedan ser att barnen växer och mår bra då är det en sådan glädje att det inte går att beskriva. När man ser att det här barnet lyckades. Man har gjort något för en annan människa, det är värt jättemycket, säger Ingalill Hjelm.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".