1 av 2
Åke Jansson, tidigare anställd på Saab Dynamics i Eskilstuna. Reporter Emma Stark/Sveriges Radio
2 av 2
Martin Tovek. Foto: Emma Stark/Sveriges Radio
Eskilstuna

Auktion sätter punkt för mångårig vapentillverkning

"Det är är mycket kunnande som försvinner"
1:47 min

Efter att vapentillverkaren Saab Dynamics lagt ned sin produktion i Eskilstuna våras och flyttat den till Karlskoga går snart alla inventarier under klubban på en auktion. Idag var det visning av inventarierna.

- Nej jag ska inte köpa något nu. Jag har ingen plats. De är tur att jag inte har det för då är det mycket man skulle ta reda på. Det är synd. Ett gammalt anrikt ställe och mycket kunnande som försvinner, säger Åke Jansson som arbetat på företaget i 48 år.

Enligt Martin Tovek på auktionsfirman, som sköter auktionen åt Saab Dynamics, har det varit det stort intresse, både från privatpersoner och företag, som kommit för att att kolla in objekten som auktioneras på nätet. 

– Det är allt från palltruckar, lagerhyllor och maskiner. Till och med en bil. Här kommer bli helt rent när vi är färdiga  om en vecka. Allt säljs, säger Martin Tovek.

Under nästan 200 år har man tillverkat vapen i Eskilstuna. Bland annat granatgeväret Carl-Gustaf, något som lett till flera protester från fredsaktivister genom åren. Och bland de mer udda grejerna finns till exempel en inskjutningsbänk för att justera gevärssikten. Men några vapen eller farliga grejer kommer man inte kunna lägga vantarna på garanterar Martin Tovek.

– Nej absolut inte, allt sånt har de ju flyttat. Det är bara utrustning för tillverkning här och det är ju samma för en vapentillverkare som en smed, säger Martin Tovek.

Hur mycket värde har grejerna här skulle du uppskatta?

– Det är jättesvårt att säga det vet jag efter att auktionen är slut. Jag vågar inte gissa på det, men det handlar om rätt mycket pengar, säger Martin Tovek.

Emma Stark
emma.stark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".