Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sörmland

Få unga vill hjälpa brottsoffer

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 05.51
"Folk vill inte jobba ideellt"
(1:56 min)

Det är svårt för brottsofferjourerna i Sörmland att rekrytera nya och framför allt yngre brottsofferstödjare. Länets fyra brottsofferjourer är helt beroende av ideella krafter.

– Hotet mot hela den här verksamheten ligger i att människor inte riktigt är benägna att jobba ideellt. Man vill ha betalt när man jobbar, säger Kerstin Jonasson, ordförande i brottsofferjouren för östra Sörmland.

Svårast är det att locka yngre att engagera sig. De flesta i jouren är 65-70 år varav flera är över 70 år. De är fem brottofferstödjare och cirka åtta vittnesstödjare och skulle behöva vara ungefär dubbelt så många, menar Jonasson.

Även de andra sörmländska brottsofferjourer, som P4 Sörmland pratat med, har hög medelålder och svårt att locka yngre.

Kommunerna är enligt lag skyldiga att se till att den som utsatts för brott får stöd, men Sörmlandskommunernas bidrag till jourerna är jämförelsevis lågt. De enda som ligger över riksgenomsnittet är Katrineholm och Vingåker, men ingen kommun når upp till Brottsofferjourernas riksförbund som angett sex kronor per invånare som en rimlig lägstanivå. Enligt dem kan ett lågt bidrag göra det extra svårt att rekrytera, eftersom information kostar, men för Kerstin Jonasson är det inte pengarna som problemet utan det är att hinna med att informera

– Vi sprider ju kunskap om oss på olika sätt, bland annat genom att sprida ut broschyrer, där människor visar sig. Och vi orkar inte med att visa oss mera än så här, säger hon.

Kerstin Jonasson är oroad över hur jourerna kommer att klara sig framöver när det blir allt svårare att få folk att jobba gratis i jouren

– Får man inte människor att ställa upp ideellt för det här då kan man ju fundera över hur det kommer att se ut i fortsättningen, säger Kerstin Jonasson.

Emma Stark
emma.stark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".