1 av 2
Eskilstuna planerar att införa en skolinspektör som ska stärka kommunens roll gentemot friskolorna. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
2 av 2
Johan Nilsson, S.Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Skolinspektör ska stärka skolan

"Det ska bryta hemmablindheten"
4:59 min

Eskilstuna kommun kan få en skolinspektör som ska ansvara för skolutvecklingen och ge de frisskolorna en tydlig kommunal motpart.  

Enligt utredningen som kommunen har gjort så behöver kommunen en skolinspektör för att utveckla och förändra roller och spelregler i kommunen för att skapa likvärdiga villkor och ökad tydlighet på en konkurrensutsatt arena där elever och föräldrar väljer förskola och skola.

Dessutom behövs, enligt utredningen, en samordnande part i samband med att kommunen satsar på en försöksverksamhet med fler självstyrande skolor vilket innebär att barn- och utbildningsnämnden inte kommer att ansvara för dessa. Kommunsstyrelsens roll behöver därför stärkas för att se till att samma regler och likvärdiga ekonomiska förutsättningar gäller, enligt utredningen.

Idag ska kommunsstyrelsen fatta beslut om att skicka utredningen på remiss till nämnder och friskolor och förskolor så att de får säga vad de tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".