1 av 4
Skoleleverna Martin Berglund och Christoffer Käck, tycker båda att det är viktigt med kompisar och att utvecklas tillsammans i skolan. Foto: Per Thyrén/SR Sörmland.
2 av 4
Katarina Gustafson, landstinget Sörmlands Folkhälsoenhet. Foto: Per Thyrén/SR.
3 av 4
7 till 9-läraren Lena Blomqvist, från Torshälla i Eskilstuna hoppas få mer tid till att utveckla elevernas sociala kompetens. Foto: Per Thyrén/SR Sörmland.
4 av 4
Professor i psykologi föreläser om vikten att elever får träna social kompetens. Foto: Per Thyrén/SR Sörmland.
sörmland

Social kompetens viktigt i skolan

"Social kompetens ett skolämne"
2:00 min

Svenska, matte och fysik i all ära, men det finns annat som är minst lika viktigt i skolan, att utvecklas socialt tillsammans med klasskompisarna. Det var temat för ett seminarium i Katrineholm igår.

Det menar de båda eleverna Christoffer Käck och Martin Berglund i Katrineholm och de ska börja i trean på gymnasiet respektive åttan - att vara tillsammans och utvecklas med klasskompisarna är nödvändigt för att det ska bli bra resultat i skolan - en del av det som brukar kallas att utveckla social kompetens.

Det räcker alltså inte att ställa krav på eleverna och betona vikten av kunskaper.

Katarina Gustafsson från landstinget Sörmlands Folkhälsoenhet är en av arrangörerna till en seminarieserie om lärande och hälsa, där seminariet på Tallåsskolan i Katrineholm igår fokuserade på bemötande, relationer och just vikten av att eleverna får utveckla sin sociala kompetens.

Terje Ogden, professor i psykologi vid universitetet i Oslo har forskat om betydelsen av social kompetens för skolelever. Han vill ha riktlinjer i läroplanen och att träning i det ska finnas som ett skolämne.

Över 500 lärare, rektorer och andra från ett 40-tal skolor från hela Sörmland tog del av seminariet.

En av dem Lena Blomqvist, högstadielärare i Eskilstuna.

– Jag tror att kunskapskraven kan ta över hand, det här andra är ju så viktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".