1 av 2
Befolkningen i Nyköping ökade första halvåret med drygt 200 personer. Foto: Johannes Ledel Karreskog/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Per Thyrén/P4 Sörmland.
Sörmland

Befolkningen ökar

"Vi har aldrig legat så här högt"
1:20 min

Sörmland har den nästa största folkökningen i landet. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån som presenterades idag ökade befolkningen med 0,43 procent i Sörmland och lika mycket i Västmanland. Stockholm är det län där befolkningen ökade mest.

I absoluta tal blev det 1 165 fler som nu kan kalla sig sörmlänningar. och sammanlagt bor det  nu närmare 274 000 personer i länet.

Länets största stad, Eskilstuna, svarar för drygt halva folkökningen, närmast följd av Nyköping och Strängnäs som båda ökar sin folkmängd med runt 200 nya invånare.

För Sörmland som helhet är det inflyttningen som står för ökningen. Det andra sättet att öka, genom att fler föds än  som dör, är det skralt med. Det så kallade födelseöverskottet var endast en person.

Peter Eklund, omvärldanalytiker på länstyrelsen säger att Sörmland brukar ligga högt upp i listan men detta är första gången man hamnar på en andraplats.

Enligt Peter Eklund så finns det både positiva och negativa effekter av folkökningen. Dels innebär det att man fler som betalar skatt vilket gör att det blir lättare att finansiera det offentliga, men samtidigt innebär det ett ökat tryck på lägenheter eftersom det byggs för lite i länet. 

Michael Berwick

michael.berwick@sr.se

Johannes Ledel Karreskog

johannes.karreskog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".