Det finns mycket virke att välja bland på bygghandeln. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Sommartid

Äktenskapsrådgivning på brädgården

"Männen kan se skräckslagna ut"
4:03 min

I sommartider brukar det byggas och renoveras och hamras något otroligt men i slutet av semestern kan det vara svårt att hinna avsluta sina projekt. Sommartid besökte Enstaberga trä för att kolla hur byggsommaren varit och hur man ska göra för att slippa bli osams när man snickrar.

Som alla somrar är altaner nummer ett, berättar Gustav Engvall, VD Enstaberga Trä.

De senaste åren har antalet altaner som byggs, av vad Gustav Engvall märkt, legat på konstant nivå och de flesta byggs under sommarmånaderna. Enstaberga trä har under i sommar sålt virke motsvarande 400 altaner, vilket är en ungefär samma siffra som under 2011.

– Man bygger nytt, förnyar och fräschar upp, säger Engvall. 

De trender som påverkar altanbyggandet rör oftast vilken typ av golv man lägger.

Det går trender i altangolvet. Tidigare år har det varit mycket lärkträ, istället för impreginerat, grönt virke, berättar Engvall.

Förutom lärkträ har det på sista tiden kommit en del andra bruna träslag när det handlar om altangolv. Dock så är det impreginerade virket det som går bäst.

Det som är nummer ett, storsäljare, det är fortfarande grönt virke, och det är ju enligt undersökningar det bästa man kan lägga också, säger Engvall.

I början av sommaren är de flesta kunder entusiastiska men mot slutet av sommaren kan det vara dystrare miner.

– Männen som kommer hit med sina fruar kan se skräckslagna ut. Ibland får vi agera äktenskapsrådgivning, skrattar Engvall.

Och vad är bästa tipset för att få förhållandet att hålla under ett altanbygge?

– Att göra som den andra parten säger!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".