Sörmland

Fortsatt högt bidragstagande trots minskning

Sörmland har långt fler bidragstagare än rikssnittet, det visar statistik från Statistiska Centralbyrån. Men antalet bidragstagare går ner.

Det är bara Gävleborgs och Västernorrlands län som har en högre grad av invånare i arbetsför ålder som får någon form av heltidsersättning.

I åldersgruppen 20-64 år så var det 2011 17,5 procent som får olika former av bidrag eller sociala ersättningar jämfört med riksnittet på drygt 14 procent. Men detta är en minskning, i fjol och 2009 var siffran runt 19 procent.

Minskningen är en trend man kan se i hela landet sen 2006. Enligt SCB är det främst en minsking av arbetslöshetsersättning och sjuk- och aktivitetsersättning men man ser samtidigt en ökning av sjukskrivningar.

Den större delen av bidragstagarna är de som får sjuk- eller aktivitetsersättning som står för nästan 40 procent av bidragen.

Efter det kommer olika arbetsmarknadsåtgärder och sen ekonomiskt bistånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".