Esmathulla Momin, som utvisades i juni till Afganistan befaras död. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Utvisad afghan befaras död

"Det är förfärligt"
1:51 min

På snart fyra veckor har inga livstecken hörts från Esmatullah Momin som satt på förvaret i Flen, men som utvisades till Afghanistan i mitten av juni.

Miljöpartisten och landstingspolitikern Eva Wilks som engagerat sig i hans fall har haft kontinuerlig kontakt med honom sedan han tvingades lämna landet efter att ha hållits i förvar i Flen.

- De rapporter jag fått sen han åkte tillbaka visar vilken utsatt situation han är i och om det skulle visa sig att han faktiskt är död, vilket vi inte fått bekräftat, då kan man inte kalla det något annat än dödsdeportering, och att det är det vi sysslar med i Sverige när vi deporterar afghaner som har den historia han hade.

Esmatullah har haft kontakt med Eva Wilks efter att han landade i Kabul och berättat om vad som hänt honom.

- Redan första veckan gick han in på en restaurant och då kom det en självmordsbombare dit. Han lyckades ändå undkomma den men det var 19 civila som dog av den sprängningen, berättar Eva Wilks.

Efter det försökte Esmatullah fly till Iran men den iranska gränspolisen släppte inte igenom honom och Eva Wilks berättar hur de misshandlade honom och tog hans pengar. Enligt Eva Wilks dödades ett 100-tal personer i området häromdagen och hon tror att Esmatullah är en av dem

- Det sista meddelandet det var ungefär tre veckor sedan och nu har jag inte hört någonting, så jag befarar faktiskt att han inte finns i livet längre.

Flera människorättsorganisationer anser att man inte bör utvisa några afghaner alls på grund av de hårda förhållandena som råder där. I Esmatullah Momins fall var det extra farligt eftersom han tidigare varit gränspolis och samarbetade med NATO.

- Det är förfärligt och jag hoppas att vi inte fortsätter att behandla afghaner på det här sättet, de som verkligen behöver hjälp.

David Nilsson Hamne

david.nilsson-hamne@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".