Så här ska Fristadstorget se ut i framtiden, enligt kommunens planer. Utformning: Stadsbyggnadsfövaltningen. Illustration: AQ Arkitekter
Eskilstuna

Kommunen förbereder ombyggnad av torget

Eskilstuna kommun förbereder nu arbetet med den kontroversiella ombyggnaden av Fristadstorget. Igår kväll genomförde kommunen provbelysningar på torget för att testa armaturer vilket betyder att torget släcktes ner sent på kvällen ett par timmar. Det sker även ikväll. 

Under hösten kommer Eskilstuna Energi och Miljö att flytta och lägga om ledningar för vatten och avlopp och fjärrvärme. Torghandelns placering påverkas bara marginellt och gågatan och passager kommer att hållas öppna under tiden, uppger kommunen.

Nya busshållplatser ska byggas som en förberedelse inför den nya linjesträckningen för kollektivtrafiken sombörjar 9 december.

Bussarna ska flyttas från Fristadstorgets östra sida för att ge utrymme för människor och uteserveringar på det nya Fristadstorget.

Den planerade ombyggnaden av Fristadstorget har väckt en omfattande debatt i Eskilstuna, dels på grund av att det beräknas kosta 65 miljoner kronor att bygga om torget, men också för att politiker och tjänstemän i våras åkte till New York och tittade på en park och ett torg där. Den politiska majoriteten åkte dit för att, som de sa, få inspiration inför ombyggnaden av Fristadstorget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".