Landstinget har inga rutiner för hur en fast vårdkontakt ska arbeta. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sörmland

Inga rutiner för kontaktpersoner

Patienter som behöver insatser från olika delar av sjukvården har sedan 2010 rätt till en kontaktperson som samordnar vården. Men trots det uppger bara fyra av 19 landsting att de tagit fram rutiner för hur en fast vårdkontakt ska arbeta, enligt en uppföljning från Socialstyrelsen. Landstinget Sörmland är ett av dem som inte har några rutiner.

Landstinget har heller inte tagit fram direktiv för att säkerställa att patienter och närstående ges tillräcklig information när det gäller vårdgaranti och rätten att välja vårdgivare.

Moderaternas gruppledare i landstinget, Magnus Leivik, säger att det är mycket allvarligt att patienterna inte får rätt information om sina rättigheter. Han säger att moderaterna i flera år föreslagit att landstinget ska fastställa patienträttigheter som är juridiskt möjliga att utkräva, något som mött motstånd hos majoriteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".