1 av 2
Tryggve Lundh, utvecklingsdirektör i Eskilstuna. Reporter Emma Stark/Sveriges Radio
2 av 2
Agnes, sex år, från Strängnäs vill ha bort klottret. Foto: Emma Stark/Sveriges Radio
Eskilstuna

Fler kommuner inför medborgarförslag

"Det är viktigt att många påverkar"
1:44 min

I allt fler kommuner införs så kallade medborgarförslag. I Eskilstuna är kommunen på gång att införa det från årsskiftet. Men det finns kritik mot att det egentligen bara gynnar de som redan är vana att påverka.

Tryggve Lundh, utvecklingsdirektör i Eskilstuna, ser medborgarförslag som ett sätt att förbättra dialogen med medborgarna

– Det är viktigt att så många som möjligt är med och påverkar samhället och det här är en metod som vi vill pröva.

Det finns redan i Gnesta, Strängnäs, Nyköping, Oxelösund och Vingåker och är på gång i Flen.

Under hösten ska man anpassa arbetet i kommunen för att kunna hantera förslagen. Tryggve Lund säger att man vill uppmuntra alla slags förslag men måste också veta hur man gör med det som inte går att ta upp exempelvis saker som kan vara kränkande eller inte ligger på kommunens bord.

Det finns kritik mot medborgarförslag, Michael Gilliam professor på Göteborgs Universitet menar att det gynnar personer som redan är vana att påverka. Som svar på det hänvisar Tryggve Lundh till att kommunen nu måste upprätta en kommunikationsplan.

– Där vi använder teknik och verktyg för att nå många olika slags målgrupper. Men det här är bara en del i kommunens medborgardialog, vi satsar ju på andra saker också, säger Tryggve Lundh.

Strängnäs som haft medborgarförslag i tio år nämnde att den en gång har fått in ett medborgarförslag på en pizzakartong. Kommer det bli möjligt i Eskilstuna?

– Vi hoppas det sker i form av ett mail eller att man skickar ett papper, för då är det lättare att hantera. Det här blir ju en inkommen handling som ska registreras och vi har vanligtvis inte pizzakartonger i vårt arkiv, säger Tryggve Lundh.

För att få unga människor att lämna medborgarförslag och en bättre dialog med Strängnäsborna satsar kommunen på sociala medier.

I Strängnäs har kommunen arbetat med tio år med medborgarförslag och vill få fler och framförallt yngre att vara med att påverka i kommunen.

Agnes, sex år i Strängnäs:

– Det finns så mycket klotter på hus och till och med på min skola. Jag vill att de ska klottra på något annat.

En klottervägg, var skulle den finnas tycker du?

– Där ungdomar är.

Hittills i år har kommunen fått in ca 30 förslag. De handlar om till exempel vägar, statyer och skateboardparker. En knapp tredjedel av medborgarförslagen som behandlats 2012 har bifallits.

Lotta Grönblad, Kommunfullmäktiges ordförande tycker systemet är byråkratiskt. Kommunen ser därför över hur de kan förbättra arbetet med medborgaförslag och för att locka fler unga att påverka ska förslagen kunna lämnas via sociala medier.

– Via kommunens hemsida eller facebooksida och sedan andra gå in och titta och säga om det är bra eller dåligt och då blir det någon typ av medborgarundersökning samtidigt. Då får man igång ett levande samtal kring olika frågor och då tror jag att man skulle kunna bredda det här. Jag hoppas att vi infört det här under den här mandatperioden.

Emma Stark
emma.stark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".