Här är en mygga från länet, nämligen Gnesta. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
sörmland

Myggjakten över utan bidrag från länet

"Nu vet vi inte vilka mygg där finns"
1:26 min

Insamlingen av myggor i den så kallade myggjakten avslutades i dagarna, utan några bidrag från vare sig Sörmland eller Östegötland. Men Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, överväger nu att nästa sommar spana efter den farliga tigermyggan i hamnar som Oxelösund och Norrköping.

Det är mycket mygg som forskarna på Statens veterinärmedicinska anstalt SVA fått in.

– Vi har myggor från ett 100-tal lokaler runt om i landet. En del har skickat in tre fyra myggor, andra tusentals, säger Anders Lindström, forskare på SVA.

Myggorna ska nu analyseras och artbestämmas, vilket Anders Lindström hoppas ska vara klart till årsskiftet.

Men SVA har inte fått in några myggor från vare sig Sörmland eller Östergötland.

Det innebär att det kan bli svårt att veta var nordgränsen för vissa myggarter går.

Bakgrunden till myggjakten är att kartlägga vilka myggarter som finns i Sverige, eftersom ett varmare klimat kan göra att myggor som är bärare av för människan farliga sjukdomar kan sprida sig till vårt land.

Även nästa år ska det bli myggjakt, och SVA ska då se till att även Sörmland och Östergötland kommer med.

Eventuellt blir det också en särskild undersökning i större hamnar som Oxelösund och Norrköping, eftersom hamnar visat sig vara en inkörsport för den farliga tigermyggan, som kan vara spridare av vissa farliga sjukdomar.

Anders Lindström på SVA, tror inte att myggan finns i Sverige, men den finns i södra Tyskland dit den har spridit sig från medelhavsområdet och sannolikt kommer den att fortsätta expandera norrut.

Enligt de modeller som finns så kommer klimatet ha påverkats så att det är gynnsamt för de här myggorna ända upp i Mälardalen år 2030.

Senast en mygginventering gjordes var 1977.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".